افتدگی پلک

گذر زمان و افزایش سن باعث بروز تغییراتی در بدن می شود. چهره انسان این تغییرات را بیشتر از سایر قسمت های بدن نشان می دهد. تغییراتی مانند چروک شدن پوست، ریزش و کم پست شدن ابرو ها، ایجاد خط اخم و خنده روی پیشانی و کنار لب ها و افتادگی ابرو و پلک. در میان تمام این تغییرات افتادگی پلک بیش از همه خود را نشان داده و باعث کاهش اعتماد به نفس فرد دارد زیرا که چشم ها بیشترین تاثیر را در چهره فرد و زبان بدن دارند. افتادگی پلک عوامل مختلفی دارد که در ادامه به بررسی انواع روش ها برای درمان افتادگی پلک خواهیم پرداخت.

افتادگی پلک چگونه ایجاد می شود؟

این عارضه به دلایل مختلفی اتفاق می افتد. دلیل آن سست شدن و پارگی جزئی ماهیچه های پشتیبان پلک می باشد. از طرفی افزایش چربی  ذخیره در این ناحیه نیز باعث این اتفاقات می شود. لذا هر موردی که باعث آسیب و شل شدن این ماهیچه ها باشد می تواند باعث افتادگی پلک نیز بشود. از جمله دلایل شایع آن گذر زمان و افزایش سن است. به مرور زمان و با تحلیل رفتن ماهپچه ها پلک به سمت پایین شل می شود. از دلایل دیگر ابتلا به برخی بیماری ها مانند تیروئید می باشد. وراثت یا نقایص مادر زادی نیز می تواند باعث به وجود آمدن این عارضه شود. همچنین بروز هر گونه حادثه ای که ماهیچه های پلک و اعصاب منتهی به آن را از کار بیاندازد مانند تصادف یا سکته مغزی نیز می تواند این عارضه را در فرد به وجود بیاورد. افتادگی ابرو نیز باعث این عارضه می شود؛ در افرادی که به میزان زیادی اخم می کنند به تدریج ابرو دچار افتادگی شده و در نهایت منجر به افتادگی پلک می شود.

بیماری هایی نیز وجود دارند که این مسئله را بوجود می آورند. بیماری  های عضلانی مانند دیستروفی یا عصبی مانند ام اس  و بیماری نادر میاستنی گراویس  از جمله این بیماری ها هستند.

افتادگی پلک چگونه ایجاد می شود؟

عوارض افتادگی پلک چیست؟

اولین مسئله ای که در عوارض افتادگی پلک به چشم می آید کاهش زیبایی صورت و کاهش اعتماد به نفس فرد می شود. چشم ها نقش به سزایی در افزایش گیرایی و جذابیت چهره دارد و هر گونه تغییر نا به جا در آنها باعث کاهش تاثیر گذاری آنها شده و حتی تاثیر منفی بر چهره می گذارد. مورد بعدی کاهش دید است. بخشی از دلایل کاهش دید مربوط به قرنیه بوده و هر گونه فشار یا آسیب به آن باعث کاهش دید می شود. وقتی پلک از حد عادی پایین تر بیاید به قرنیه تکیه کرده و فشار وارد بر اتاق قدامی را افزایش می دهد. در پی این اتفاق به عنبیه و عدسی نیز فشار آمده و بینایی فرد کم می شود.

از دیگر عوارض  افتادگی پلک شل شدن پوست صورت می باشد. این مورد بیشتر در افتادگی پلک پایین چشم اتفاق می افتد. هنگامی که این عارضه برای پلک پایین رخ می دهد باعث برگشت آن به بیرون و بروز مشکلات دیگری مانند خشکی چشم نیز می شود.

چگونگی رفع افتادگی پلک

ناحیه کاسه چشم به دلیل وجود چشم و نازکی پوست پلک از حساسیت بالایی برخوردار می باشد و نمی توان به راحتی هر گونه اقدام درمانی ای در مورد آن انجام داد. برای رفع افتادگی پلک باید ابتدا نوع پوست و ضخامت آن را مورد بررسی قرار داد و سپس با توجه به آن نوع روش درمانی را انتخاب نمود. لازم به ذکر است که در این انتخاب مشورت  با یک متخصص بسیار تعیین کننده و کمک کننده می باشد.

انواع روش های رفع افتادگی پلک

روش های مختلفی برای رفع این عارضه وجود دارد. از روش های خانگی تا روش های پزشکی و استفاده از جراحی می توان برای درمان استفاده کرد. آنچه مهم است بررسی وضعیت بیمار و استفاده از روشی است که شخصی سازی شده  و بهترین نتیجه را بدهد.

درمان به وسیله ورزش:

تحریک ماهیچه های پلک با پلک زدن، استفاده از چسب لیفت و انجام برخی حرکات از این دست به تقویت ماهیچه های پلک کمک می کند و باعث رفع افتادگی آن می شود. این روش یکی از ساده ترین انواع روش ها برای درمان افتادگی پلک می باشد.  از مزایای آن بدون هزینه بودن و  و آسان بودن انجام آن است اما ممکن است به برخی از انواع افتادگی پاسخگو نباشد و یا باعث بدتر شدن وضعیت شود.

درمان افتادگی پلک با گیاهان دارویی:

گیاهان دارویی خاصیت درمانی شگفت انگیزی دارند شما می‌توانید برای رفع درد، التهاب، لایه برداری و… از این گیاهان استفاده کنید. این داروها در تمامی عطاری ها یافت می شوند و شما می توانید آن ها را به راحتی تهیه کنید. در این بخش داروهای گیاهی برای درمان افتادگی پلک معرفی شده است:

  • زنجبیل

زنجبیل با خواص لایه برداری، ضد التهاب، ضد درد و همچنین خاصیت آنتی اکسیدانی می ‌تواند به کاهش درد عضلات پلک و درمان افتادگی آن کمک کند. این گیاه از گذشته تاکنون برای درمان بسیاری از بیماری ها مورد استفاده قرار گرفته است. به طوری که شما می توانید از این گیاه برای از بین بردن لکه ‌ها و آسیب ‌های پوستی نیز از آن استفاده کنید. برای درمان افتادگی پلک شما می‌توانید روغن زنجبیل را بر روی محل مورد نظر قرار داده و چند دقیقه ماساژ دهید. به یاد داشته باشید که قبل از استفاده حتماً کمی از آن را بر روی پوست خود امتحان کنید تا از بروز تحریکات پوستی مطمئن شوید.

  • چای کیسه‌ ای بابونه

گیاه بابونه به طور طبیعی جزوی از گیاهان ضد التهابی به شمار می ‌رود. به همین خاطر یک داروی عالی برای درمان پوست‌ های افتاده و کیسه زیر چشم محسوب می ‌شود. برای رفع افتادگی پلک می ‌توانید دو چای کیسه بابونه را داخل آب داغ قرار داده و سپس به مدت یک ربع تا نیم ساعت در یخچال قرار دهید. پس از سرد شدن کافی است آن ها را به مدت نیم ساعت بر روی پلک‌ های خود قرار دهید. خاصیت ضد التهابی گیاه بابونه تورم و پف چشم را از بین برده و پوست را تقویت می ‌کند.

  • ترکیب جو، عسل و تخم مرغ

ترکیب جو، عسل و تخم مرغ دارای انواع ویتامین‌ها، مواد معدنی و اسید آمینه است. ترکیب این مواد می‌ تواند خاصیت کشسانی پوست را کاهش داده و به بهبود افتادگی پلک کمک کند. برای استفاده از این ترکیب کافی است یک قاشق غذاخوری جو دوسر، ۲ قاشق غذاخوری عسل و یک زرده تخم مرغ را با یکدیگر مخلوط کرده و به مدت نیم ساعت بر روی پلک قرار دهید. این ترکیب را 2 یا 3 بار در هفته بر روی پلک های خود قرار دهید.

  •  آلوئه ورا

آلوئه ورا یک گیاه فوق العاده با خاصیت آبرسانی است. برای استفاده از آن می ‌توانید ۴ قاشق غذاخوری از ژل آن را با ۲ قاشق غذاخوری جو و ۴ قاشق غذاخوری ماست و حلقه‌های خیار مخلوط کنید. سپس به مدت ۲۰ دقیقه آن را بر روی پلک قرار داده و سپس آن را با آب سرد بشویید. این کار را به صورت منظم در طول هفته انجام دهید.

  • مصرف روغن های گیاهی مانند روغن چای:

در درمان به وسیله  روغن های گیاهی بعد از حدود سه ماه نتیجه مطلوب حاصل می شود. این روش نیز مانند روش استفاده از ورزش  در میان انواع روش ها برای درمان افتادگی پلک عوارض و خطرات کمتری دارد. تاثیر ان پس از حدود دو ماه مشخص می شود. افرادی که از این روش برای درمان استفاده کرده اند کاملا راضی بوده اند. البته باید توجه داشت که برای کسانی که عجله دارند مناسب نیست زیرا طول درمان ان تقریبا زیاد است.

مصرف روغن های گیاهی مانند روغن چای:

کرم رفع افتادگی پلک:

کرم رفع افتادگی پلک می‌ تواند خاصیت کشسانی پوست را بهبود بخشیده و از بروز چین و چروک‌ها جلوگیری کند. در حقیقت، این کرم‌ ها تاثیرات طولانی مدت ندارند و در صورت عدم استفاده از آن ها ممکن است پلک‌ ها دچار افتادگی و چین و چروک شوند. به همین خاطر شما باید به صورت مداوم از این محصولات استفاده کنید.

درمان به وسیله نخ لیفتینگ:

در این روش با استفاده از نخ بخیه و اعمال چند بخیه کوچک در برخی نواحی خاص می توان عارضه را درمان کرد. این روش نه تنها افتادگی را از بین می برد بلکه  با تحریک کلاژن سازی پوست باعث لیفت شدن پوست در ناحیه شده و برای رفع چین و چروک و حجم دهی نیز روش مناسبی می باشد.

درمان با استفاده از پماد، کرم و قطره:

در این روش نیز با استفاده از برخی قطره ها انقباض ماهیچه ها کنترل می گردد. هرچند انجام این روش نیز کم و بیش  کم هزینه می باشد اما ممکن است باعث بروز مشکلاتی مانند خشکی چشم گردد. استفاده از پماد و کرم نیز می تواند موثر باشد. از انواع معروف آن کرم های موسوم به کرم دور چشم است که هرگونه پف چشم را درمان می نماید و ضمت درمان آن باعث رفع تیرگی دور چشم نیز می شود.

 

استفاده از لیزر فرکشنال:

در این روش با استفاده از لیزر کلاژن های قدیمی و شل شده بدن تخریب می شود وژن های جدید با مکانیسم طبیعی بدن بازتولید می شود. در این روش: چین و چروک های پوست نیز از بین رفته و پوست به خوبی سفت و محکم می شود.

تزریق ژل:

با استفاده از تزریق ژل در بخشی از پلک که دچار افتادگی شده است، می توان از این عارضه خلاص شد. طی این فرایند جراح به صورت نقطه ای و در چند نوبت تزریق انجام می دهد و با ماساژ دادن به شکل  گرفتن حالت مطلوب کمک می کند.

هایفوتراپی :

درمان بافت های شل و افتاده به صورت تهاجمی و با کمک امواج صوتی متمرکز هایفوتراپی نام دارد. در این روش می توان با استفاده از اولترا سوند بافت های افتاده سفت و  چین و چروک ها را نابود نمود.

تزریق بوتاکس:

از طریق تزریق بوتاکس می توان پلک افتاده را بالا کشید و همچنین بوتاکس به طور معمول برای رفع چین و چروک چشم نیز استفاده می شود. البته باید دانست که اثر تزریق ژل و بوتاکس بعد از مدتی از بین می رود و نیازمند تجدید است. حداکثر مدت تاثیر مفید بوتاکس و ژل به طور متوسط یک سال است و بعد این مدت نیاز به شارژ محدد دارد.

 

پلکسر یا پلاسما جت:

با استفاده از پلاسما می توان هرگونه چین و چروک با عمق کم را درمان نمود. در این روش از حالت چهارم ماده یا همان پلاسما استفاده می شود. علاوه بر چشم روی مناطقی مانند دور ناف و لب هم کاربرد دارد. ماندگاری اثر این شیوه در حدود چند سال یا بیشتر می باشد و البته بستگی به نوع پوست فرد نیز دارد.

بلفاروپلاستی:

اصلی ترین و پر استفاده ترین روش در درمان افتادگی پلک می باشد. بلفارو پلاستی در درمان هرگونه افتادگی پلکی پاسخ مثبت داده و حتی به رفع چین و چروک و غیره نیز کمک می کند. این که بلفاروپلاستی چیست و کاربرد آن چگونه است به شرح تفصیل خدمت شما ارائه می گردد اما اگر بخواهیم خلاصه ای از آن را بگوییم می بایست این طور بیان کرد که فارغ از بحث زیبایی و مانند هر عمل جراحی دیگری نوعی اقدام درمانی است و مراقبت های خاص بعد از جراحی را می طلبد. دوران نقاهت این عمل ممکن است در روز های اول کمی سخت باشد اما نتیجه آن رضایت بخش خواهد بود. و از مزایای دیگر آن دائمی بودن اثر عمل است مگر این که بروز حادثه یا بیماری دیگری باعث افتادگی مجدد پلک شود.

بلفاروپلاستی:

پیشگیری از افتادگی پلک

گذشته از تمام  انواع روش ها برای درمان برای افتادگی پلک؛ از آنجا که به گفته متخصصان سلامت پیشگیری همیشه بهتر از درمان است بهتر است در سنین جوانی با با انجام اقداماتی از بروز این عارضه جلوگیری کرد. افتادگی پلک ناشی از افزایش سن به سادگی قابل پیشگیری می باشد. به خصوص در سنین بلوغ و جوانی که پوست هنوز دچار پیری نشده و سوخت و ساز و کلاژن سازی در بیشترین میزان خود است به سادگی می توان با تراپی های مختلف مانند ماساژ سرد و مصرف ژل های محرک تولید کلاژن هر گونه تغییری را در آن ایجاد کرد.

ورزش های چشمی در درمان و پیشگیری با هم نقش دارند. با ورزش دادن پلک و تحریک ماهیچه ها و کلاژن سازی این اتفاق به سادگی رخ می دهد. رژیم غذایی مناسب نیز از دیگر روش های درمانی  این عارضه است. کاهش چربی موجود در غذا ها منجر به کاهش چربی اضافی بدن شده و از انباشته شدن آن در قسمت هایی ماند پشت پلک و بروز افتادگی جلوگیری می کند.

تابش پرتو های خورشید یکی از عوامل تحلیل برنده کلاژن پوست و شل شدن آن است. با استفاده از کرم های مخصوص ضد آفتاب، کلاه لبه دار و عینک آفتابی می تواند تا حدودی جلوی پرتو های خورشید را گرفته و از پوست محافظت کند. لازم است یاد آوری کنیم که  اثر کرم ضد آفتاب بعد از دو ساعت از بین می رود و باید آنرا تجدید کرد. البته می باید ابتدا صورت به طور کامل شسته شود و سپس لایه جدید کرم زده شود. زیرا لایه قدیمی کرم ممکن است اندکی آلودگی به خود جذب کند و اگر لایه جدید کرم از روی آن زده شود باعث نفوذ آلودگی به پوست و ایجاد لک ها و جوش های پوستی می شود.  برخی پرتو ها مانند پرتو تابیده شده از مانیتور و فلش موبایل، لپ تاپ یا کامپیوتر نیز می تواند برای پوست مضر باشد.

آیا انجام هر یک از انواع روش ها برای درمان افتادگی پلک بر بینایی تاثیر دارد؟

همان گونه که در بخش ابتدایی مقاله اشاره شد، درمان افتادگی پلک با هر روشی باعث کاهش فشار اعمال شده روی قرنیه شده و بینایی را تقویت می کند یا به عبارتی ضعف دید بوجود آمده در اثر این فشار را از بین می برد.

اثرات جانبی رفع افتادگی پلک چیست؟

هنگامی که چشم دچار این عارضه می شود برخی اشکالات ظاهری دیگر نیز به وجود می آید که از جمله آن چین و چروک و کاهش بینایی می باشد که اکثر انواع روش ها برای رفع افتادگی پلک  می توانند این عوارض جانبی را نیز درمان نمایند.

اثر جراحی بلفاروپلاستی بر شکل چشم

در میان انواع روش ها برای رفع افتادگی پلک بلفاروپلاستی کارامد ترین و محبوب ترین روش می باشد. چنانچه قبل از این جراحی چشم ها کوچک به نظر بیایند بعد از اعمال جراحی درشت تر به نظر خواهند رسید.

بهترین روش درمان افتادگی پلک کدام است؟

با توجه به نوع افتادگی پلک و شدت آن ممکن است یکی از روش‌های گفته شده برای شما مناسب باشد. به یاد داشته باشید که هیچ یک از روش‌های غیر جراحی درمان افتادگی پلک، نتیجه ماندگار و دائمی ندارد. به همین خاطر، بهترین روش درمان افتادگی پلک مخصوصاً برای پلک بالا انجام جراحی بلفاروپلاستی است. عمل بلفاروپلاستی دومین عمل رایج در انگلستان بوده و اکثر بیماران از نتایج حاصل از آن رضایت کامل دارند. نتایج حاصل از این عمل حداقل به مدت 6 سال ماندگار است.

برای درمان افتادگی پلک چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورتی که افتادگی پلک شما با موارد زیر همراه است لازم است در اولین فرصت به متخصص چشم مراجعه کنید:

  • در طی چند روز و یا چند ساعت به صورت ناگهانی بروز کرده است.
  • با مشکلات دوبینی، ضعف عضلات صورت، ضعف در بازوها و پاها، مشکل در گفتار و بلع یا سردرد شدید مواجه شده ‌اید.
  • با علائم عفونت چشم مانند درد و قرمزی، تب، تورم و برآمدگی آن مواجه شده ‌اید.
  • پلک‌ های شما با افزایش سن دچار افتادگی شده است. در صورتی که این مسئله در بینایی شما اختلال ایجاد کرده و یا ظاهر شما را به طور جدی تحت تاثیر قرار داده است. لازم است به پزشک مراجعه کنید.
  • اگر فکر می ‌کنید که یک چشم کودک شما کوچکتر از دیگری است و یا در هنگام صحبت کودک سعی می ‌کند ابروهای خود را بالا ببرد تا دید بهتری پیدا کند، حتماً با پزشک اطفال یا چشم پزشک مشورت کنید.

اثر جراحی بلفاروپلاستی بر شکل چشم

کلام آخر

پیش از هر گونه اقدام برای استفاده از انواع روش ها برای درمان افتادگی پلک فرد می بایست به یک پزشک متخصص در این زمینه مراحعه نموده و با او مشورت نماید. زیرا انتخاب نوع درمان باید با توجه به نوع عامل افتادگی پلک صورت بگیرد. هر روش درمانی ای به نوع خاصی از افتادگی تاثیر گذار است و میزان تاثیر هر روش با روش دیگر متفاوت است. همچنین ممکن است برای دو فرد که دلیل افتادگی پلک در آن ها یکسان است، دو مورد متفاوت از انواع روشها برای درمان افتادگی پلک آن ها استفاده شود. این تفاوت به دلیل تفاوت در شرایط سلامتی عمومی و داشتن بیماری های زمینه ای خاص می تواند باشد. این موضوع در طول مدت اثر نوع درمان و نوع تاثیر گذاری درمان نیز موثر است. همچنین طول مدت های لازم بای تاثیر نوع درمان و مدت زمان باقی ماندن اثرات هر یک از آنها که ذکر شد با توجه به شرایط نرمال سلامت و میانگین زمان بهبودی در افراد مختلف است و مدت دقیق نیست.

ممنونیم از این که تا پایان این مطلب با ما همراه بودید در صورت داشتن هر گونه نظر، انتقاد یا پیشنهاد و یا تمایل به دریافت مشاوره می توانید با شماره های درج شده در سایت تماس یگیرید.

امتیاز دهید

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره رایگان (کلیک کنید)