آیا عمل بلفاروپلاستی قابل بازگشت است؟

در این مقاله قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که آیا عمل بلفاروپلاستی قابل بازگشت است؟ یا خیر. گذر زمان و رسیدن به سن پیری باعث بروز تغییراتی در صورت می شود. از آنجا که چشم ها بیشترین گیرایی را در در حالت چهره و میمیک صورت دارند هر گونه تغییری در چشم ها بیشتر از اعضای دیگر به چشم می آید. در عین حال چشم ها بدلیل حساسیت بیش از حد و داشتن نازک ترین پوست در اطراف خود به میزان زیادی در اثر عواملی مانند پیری یا تابش افتاب یا آلودگی زیبایی خود را از دست داده و و دچار برخی عارضه ها می شوند. یکی از شایع ترین این عوارض افتادگی پلک می باشد. البته این عارضه تنها در اثر پیری رخ نمی دهد و موارد دیگری مانند وراثت و برخی حوادث باعث این اتفاق نیز می شود. برخی بیماری های عصبی، عضلانی یا بیماری های نادر نیز منجر به افتادگی پلک در برخی موارد می گردند.

افتادگی پلک در اثر پیری به چه شکلی رخ می دهد؟

با گذشت زمان و با پاره شدن و سست شدن جزئی ماهیچه هایی که با انقباض خود پلک را نگه می دارند به مرور زمان این اتفاق را رقم می زند. همچنین در این مدت با افزایش چربی انباشته شده در پشت پلک افتادگی آن چندین برابر می شود. این اتفاق می تواند باعث ضعف بینایی و تو رفتن چشم ها نیز بشود. مورد دیگر افزایش ضخامت پوست است که باعث  افتادگی ابرو شده و افتادگی ابرو نیز باعث افتادگی پلک می شود.

افتادگی پلک در اثر پیری به چه شکلی رخ می دهد؟

روش های درمان افتادگی پلک

با توجه به نوع و دلیل افتادگی پلک راه های مختلفی برای درمان آن وجود دارد. البته انتخاب نوع درمان به وضعیت سلامت فرد نیز بستگی دارد. وجود بیماری زمینه ای، عصبی یا برخی حساسیت های دارویی می تواند مخل درمان این اختلال شده و کار را کمی سخت یا حتی غیر ممکن نماید. همچنین مواردی مانند طول روند درمان و طول مدتی که اثر درمان باقی می ماند نیز به این موارد بستگی دارد. مهارت جراح نیز در این نوع درمان بی  تاثیر نیست. انواع روش های  درمانی شمال ماساژ دادن و ورزش دادن پلک، استفاده از روغن های گیاهی، استفاده از کرم ها و پماد های مخصوص، تزریق ژل و بوتاکس ، لیزیر و هایفوتراپی، ور در نهایت جراحی زیبایی یا همان بلفاروپلاستی می باشد. هر یک از این روش ها در افراد مختلف اثرات متفاوتی دارند.و ممکن است در یک فرد افتادگی پلک تنها با ورزش درمان شود و در فردی دیگر نیاز به لیزر یا هایفوتراپی باشد. دلیل این تفاوت ها می تواند تفاوت در منشا افتادگی پلک، نوع پوست افراد و سلامت یا بیمار بودن آنها باشد.

بهترین روش درمان افتادگی پلک

در میان تمامی روش هایی که ذکر شد بلفاروپلاستی از نظر سرعت درمان و میزان تاثیر گذاری بهترین روش می باشد. دلیل این برتری این است که جراحی بر عموم عوامل افتادگی پلک تاثیر مثبت و کافی داشته و همچنین به سرعت می تواند این عارضه را درمان نماید. البته در افرادی که بیماری هایی مانند دیابت دارند می تواند باعث بروز مشکلاتی شود اما آن مشکلات نیز تا حدودی قابل حل است. تنها نکته ای که باید رعایت شود مراقبت های قبل و بعد از جراحی و تکمیل دوره مصرف دارو هایی است که جراح تجویز نموده است. این که آیا عمل بلفاروپلاستی قابل بازگشت است یا خیر تا حدودی به اقدامات پس از درمان بیمار بستگی دارد. برای آگاهی از این که بلفاروپلاستی چیست می توانید روی لینک کلیک کنید.

مزایای جراحی بلفاروپلاستی

از مزایای جراحی بلفاروپلاستی توان به درشت تر شدن چشم ها و رفع ضعف بینایی چشم اشاره نمود. وجود فشار بر روی قرنیه و اتاق قدامی یکی از عوامل ضعیف شدن چشم ها است که می تواند در اثر افتادگی پلک و تکیه کردن پلک بر روی قرنیه ایجاد شود. بلفاروپلاستی تنها به رفع این عارضه منتهی نمی شود بلکه، با کشیدن پوست شل شده در پلک بالا  میتواند چین و چروک های کنار چشم را نیز تا حدود قابل توجهی کاهش دهد. همچنین اگر این عمل بر پلک پایین انجام شود، پوست شل شده و افتاده صورت را نیز به خوبی لیفت می کند.

شرایط لازم برای قبل از انجام عمل

همانگونه که قبلا اشاره شد این جراحی نیاز مند مراقبت هایی است که از مدتی قبل می بایست رعایت نمود تا در هنگام عمل جراحی مشکلی به وجود نیاید. اولین مورد در مورد توقف مصرف داروهایی مانند آسپرین یا وارفارین و هرگونه داروی ضد انعقاد خون به مدت دو هفته قبل از عمل جراحی است. دلیل این کار  کاهش خون ریزی بیش از حد در هنگام  جراحی می باشد. برخی موارد دیگر که باید رعایت شود بستگی به خود بیمار و شرایط وی دارد، و چنانچه به طور مثال بیماری خاصی باعث بروز عارضه شده باشد نیاز است که ابتدا اقدام به درمان بیماری نمود. در این حالت تنها می توان جراحی را در شرایطی انجام داد که بیماری غیر قابل درمان باشد یا پس از درمان آن افتادگی پلک فرد از بین نرفته باشد. در این موارد نیز مجددا روش های درمانی دیگر مورد بررسی قرار می گیرد و اگر پاسخگو نبود بلفاروپلاستی به عنوان آخرین راه مورد استفاده قرار می گیرد.

در چه مواقعی عمل بلفاروپلاستی انجام می شود؟

در حقیقت، شل شدن ماهیچه های پلک باعث می شود که پلک ها به سمت پایین کشیده شوند. در این راستا پلک بالا مانع از باز شدن کامل چشم می شود. در این زمان انجام عمل بلفاروپلاستی بهترین گزینه برای رفع این مشکل خواهد بود. بلفاروپلاستی پلک بالا و پایین شما را جوان تر و هوشیارتر نشان می دهد. علاوه بر این، جراح زیبایی ممکن است همزمان با عمل های دیگری مانند لیفت ابرو لیفت صورت و لایه برداری پوست، بلفاروپلاستی را نیز انجام دهد. این عمل می تواند برای رفع موارد زیر موثر باشد:

  • شل شدن یا افتادن پلک بالا
  • کیسه های زیر چشم
  • پوست اضافی در پلک پایین
  • پوست اضافی پلک های بالایی
  • چه افرادی نمی توانند جراحی بلفاروپلاستی را انجام دهند؟

برخی از بیماری های زمینه ای یا مسائل خاص ممکن است از نظر متخصصان محدودیتی برای انجام عمل جراحی پلک باشد. معمولا پزشکان توصیه می کنند که متقاضیان در هنگام عمل باید حداقل ۲۰ یا ۳۰ سال داشته باشند. افرادی با سن کم تر می توانند از سایر روش ها مثل پلاسما جت استفاده کنند. همچنین افرادی که به بیماری های زیر مبتلا هستند نمی توانند کاندید مناسبی برای انجام این عمل باشند:

  • دیابت پیشرفته
  • فشار خون بالا
  • بیماری های قلبی عروقی
  • خانم های باردار
  • اختلالات تیروئیدی مانند بیماری گریوز و کم کاری پرکاری تیروئید
  • بیماری های چشمی مانند خشکی چشم گلوکوم یا جدا شدن شبکیه چشم

شرایط لازم برای قبل از انجام عمل

نتایج حاصل از جراحی بلفاروپلاستی چگونه است؟

بسیاری از افراد تصور می کنند که عمل بلفاروپلاستی نتایج دائمی دارد و تا پایان عمر باقی خواهد ماند. اگرچه این تصور تا حدودی درست است اما باید بدانید که ماندگاری جراحی بلفاروپلاستی به عوامل مختلفی بستگی دارد. عواملی مانند سن بیمار، میزان مهارت پزشک، سبک زندگی، نوع پوست و… بر روی میزان ماندگاری جراحی پلک تاثیر بسزایی دارند. به همین خاطر نتایج حاصل از جراحی برای تمامی افراد یکسان نیست.

عمل جراحی پلک می تواند ظاهر شخص را بهبود بخشیده و بر روی اعتماد به نفس افراد تاثیر مثبت داشته باشد با این حال متقاضیان انجام این عمل نباید انتظار داشته باشند که بعد از اتمام جراحی، چهره آن ها تغییرات زیادی داشته باشد. در برخی از موارد ممکن نتایج جراحی بلفاروپلاستی چندان مشهود نباشد به همین خاطر به افراد پیشنهاد می شود تا عکسبرداری قبل و بعد از جراحی پلک را انجام دهند. در صورتی که مشکلات ظاهری چشم شدید باشد نتایج بلفاروپلاستی کاملاً قابل مشاهده خواهد بود. برای مثال افرادی که افتادگی پلک بسیار شدیدی دارند یا دو پلک دو طرف چشم متقارن نیست می توانند نتایج این عمل را به خوبی مشاهده کنند.

بلفاروپلاستی چگونه انجام می شود؟

این جراحی سه مرحله بیهوشی، برش و اعمال تغییرات و بخیه زدن محل برش را دارد. در مواردی می توان از اعمال داروی بی حسی عمومی زیر نظر متخصص بیهوشی در مرحله اول به جای بیهوشی استفاده نمود. مرحله برش و اعمال تغییرات بسیار حساس است زیرا پوست پلک بسیار نازک بوده و هرگونه احمال کاری می تواند منجر به آسیب های جبران ناپذیری شود. مرحله بخیه نیز از حساسیت مشابه برخوردار است. جراح باید تخصص کافی در این زمینه را داشته باشد و با یک اشتباه کوچک بینایی بیمار را نابود یا مختل نکند.

در مرحله اعمال تغییرات، جراح باید از قبل تمام تغییرات لازمه را برنامه ریزی کرده باشد و در ابن مرحله به سرعت  کار را انجام دهد. برش قسمت اضافی و شل شده پوست و یا تخلیه چربی جمع شده در این ناحیه از اقدامات بعدی جراح است. حتی لازم است گاهی قسمتی از ماهیچه پشت پلک نیز برداشته شود. زیاده روی در این بخش ممکن است باعث شود که بیمار نتواند هنگام خواب به درستی پلک های خود را ببندد یا اگر جراحی در پلک پایین باشد زیاده روی در برش پوست اضافه باعث برگشتن پلک و سایر مشکلات می شود.

آیا عمل بلفاروپلاستی فقط برای پلک بالا انجام می شود؟

پاسخ این سوال خیر است. پلک پایین نیز گاهی دچار افتادگی و برگشت می شود که این عارضه نیز با بلفاروپلاستی قابل درمان است. همچنین اگر بلفاروپلاستی روی پلک پایین انجام شود می توان به کمک آن افتادگی پوست صورت را نیز برطرف کرد. رفع گودی زیر چشم و چین و چروک های پای چشم نیز از دیگر تاثیرات مثبت این عمل جراحی می باشد.

عوارض احتمالی بلفاروپلاستی

مانند هر جراحی دیگری، این جراحی نیز دارای عوارض می باشد. روشت است که بروز عوارض از فردی به فرد دیگر متفاوت است. خشکی چشم، حس وجود گرد و غبار در چشم، خشکی یا ریزش بیش از حد اشک و تاری دید از عوارض مقدماتی جراحی است. تورم التهاب و کبودی(به میزان جزئی)، سوزش و خارش محل زخم و بعضا عفونت نیز از دیگر پیامد های عمل بلفاروپلاستی می باشد. سختی در بستن پلک ها و آسیب در بینایی به میزان کم و در روز های اولیه طبیعی است اما چنان چه مقدار یا زمان آسیب بیش از موارد ذکر شده باشد بیمار باید سریعا به پزشک متخصص خود مراجعه کرده و برای رفع مشکل احتمالی هر چه سریع تر اقدام نماید.

اقدامات مراقبتی دوران نقاهت

نیمی از تاثیر عمل جراحی وابسته به تکمیل مراقبت های دوره نقاهت می باشد. مورد اول این مراقبت ها وجود یک همراه در کنار بیمار می باشد. زیرا فرد بعد از جراحی هوشیاری لازم را نداشته و بینایی کاملی نیز ندارد. لذا وجود یک فرد مطمئن برای رساندن بیمار به خانه و ماندن در کنار بیمار در دو شب اول جراحی بسیار مهم و لازم است. دارو هایی که جراح برای بعد از عمل تجویز نموده است باید حتما تا تکمیل دوره آن مصرف شود.

این که آیا عمل بلفاروپلاستی قابل بازگشت است؟ یا خیر، تا حدودی وابسته به انجام مراقبت های بعد از عمل است. قرار نگرفتن زیاد در معرض آلودگی یا تابش آفتاب در دوران نقاهت باعث بهبودی سریع تر می شود. چنان چه بیمار مجبور است در روز های آفتابی از خانه بیرون برود استفاده از کلاه سایه بان، عینک آفتابی و کرم های ضد آفتاب بسیار محافظت کننده است. لازم به ذکر است که مدت زمان مفید کارایی ضد آفتاب یک ساعت و نیم الی دو ساعت می باشد و بعد از این مدت نیاز است که تجدید شود. البته لایه قدیمی ضد افتاب آلودگی ها و تابش را جذب نموده است و باید ابتدا صورت به طور کامل شسته شده یا با دستمال مخصوص پاک شود و سپس لایه جدید کرم زده شود. در غیر این صورت آلودگی ها همراه با لایه قدیمی کرم به پوست صورت و مخصوصا در ناحیه چشم نفوذ کرده و باعث بروز عفونت در نواحی جراحی شده می شود. مصرف برخی مسکن ها در این دوران ممنوع است و فقط باید از ناپروکسن برای تسکین درد استفاده نمود.

نحوه خوابیدن و انچام فعالیت های روزانه نیز در این دوران با کمی احتیاط باید همراه شود. سر باید هنگام خواب به سمت جلو و بالا قرار بگیرد تا محل جراحی دچار ورم بیشتر نشود. هنگام استحمام نیز باید بادوش دستی ناحیه گردن به پایین را شست و شو داد و برای شست و شوی مو ها بیمار باید دراز بکشد و فرد دیگری موهای وی را شست و شو دهد.  البته حداقل تا چند روز بعد از عمل نباید ناحیه سر و محل برش های جراحی در اثر دوش گرفتن یا هر عامل دیگری خیس و مرطوب شود. برای رفع کبودی ها نیز می توان از کمپرس سرد غیر مستقیم تا دو روز بعد از عمل استفاده نمود.

اقدامات مراقبتی دوران نقاهت

آیا عمل بلفاروپلاستی قابل بازگشت است؟

پاسخ به این سوال که آیا عمل بلفاروپلاستی قابل بازگشت است؟ یا خیر کاملا بستگی به عوامل جراحی و مراقبت های بعد از آن دارد. همچنین سن رد و بیماری های زمینه ای احتمالی وی میتواند در ماندگاری عمل موثر باشد. اما به طور کلی در 92 درصد موارد بلفاروپلاستی تاثیر تقریبا دائمی دارد. حال سوال پیش می آید که در 8 درصد باقی مانده چه عاملی طول مدت تاثیر عمل را کوتاه می کند.؟

همان طور که گفته شد این که آیا عمل بلفاروپلاستی قابل بازگشت است یا خیر به عوامل مختلفی بستگی دارد. چیره دستی جراح اولین عامل مزید بر علت است و در محله بعدی مراقبت های بیمار قبل و بعد از عمل بیشترین تاثیر را در این موضوع دارد.

عوامل دیگری مانند وراثت می تواند در کاهش مدت زمان تاثیر عمل دخالت داشته باشد. چنانچه عامل افتادگی پلک وراثتی باشد به احتمال زیاد چند سال پس از عمل مجددا این عارضه  به وجود می آید و نیاز به جراحی مجدد برای بر طرف کردن آن وجود دارد.

افزایش سن و پیری می تواند دلیل دیگری باشد. در دوران پیری پوست تدریجا شل و افتاده می شود. از این رو اگر عمل جراحی نیز قبلا انجام شده باشد ممکن است تاثیر آن در پیری از بین برود و نیاز به شارژ مجدد جراحی باشد.

و مورد آخر نیز بی تجربگی جراح می تواند باشد که با انجام نا درست عمل تغییرات مطلوب بیمار به وجود نیاید و بیمار مجبور باشد عمل جراحی را برای رفع نقص  و حاصل شدن نتیجه مطلوب دوباره انجام دهد.

کلام آخر

بلفاروپلاستی محبوب ترین و کارآمد ترین روش برای رفع نقایص افتادگی پلک و شل شدن پوست ناحیه چشم می باشد. پاسخ سوال: آیا عمل بلفاروپلاستی قابل بازگشت است؟ یا خیر یک پاسخ مطلق و یک کلام نیست و اگر موارد فوق الذکر رعایت نشود قطعا جراحی بی تاثیر و نا کار آمد خواهد بود. نکته قابل توجه این است که منشا افتادگی پلک چیست و تخصص پزشک در درمان آن چقدر است؟ بیمار باید بعد از تحقیق کامل و جامع دور مورد تخصص و مهارت پزشکان مختلف بهترین جراح را انتخاب نموده و نکته بعدی پوشاندن جامه عمل به توصیه های جراح به طور کامل می باشد. از شما ممنونیم که تا پایان این مقاله با ما همراه بودید. لطفا در صورت تمایل نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

امتیاز دهید

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره رایگان (کلیک کنید)