آیا لیزر موهای زائد برای خانم باردار خطر دارد ؟

شاید سوال شما هم باشد که آیا لیزر موهای زائد برای خانم باردار خطر دارد ؟ ما در این مقاله سعی داریم شما را با عوارض و خطرات لیزر در دوران بارداری آشنا کنیم. از بین بردن موهای زائد توسط لیزر یکی از بهترین روش هایی است که امروزه طرفدار زیادی پیدا کرده است. لیزر موهای زائد برای بعضی از افراد مشکل زا بوده و توصیه نمی شود. برای آشنا شدن با عوارض و خطرات لیزر در دوران بارداری با ما همراه باشید.

لیزر موهای زائد چیست ؟

لیزر یک پرتوی موری است. نوری که ویژگی های فیزیکی دارد و بسیار پرانرژی است. لیزرها در پزشکی و صنعت استفاده های زیادی دارند. در صنعت برای برش و حکاکی و در پزشکی از لیزر برای جراحی های مختلف مانند جراحی چشم استفاده می شود. لیزر یک دانش و فناوری است یعنی بسته به کاربردی که دارد می توان ویژگی های خاصی در ان لحاظ کرد و آن را برای انجام یک کار خاص بهینه سازی کرد. لیزر موهای زائد طوری طراحی شده که بدون اثر گذاشتن روی قسمت های دیگر پوست و بدن باعث حذف موهای زائد شود.

لیزرهای مختلفی برای حذف موهای زائد استفاده می شود. فناوری‌های الکساندریت، Nd:YAG و دایود از لیزرهای پرکاربرد برای حذف موهای زائد هستند. این لیزرها از نظر کاربرد با هم تفاوت دارند مثلا الکساندرایت بیشتر برای افرادی موثر است که پوستی روشن دارد و Nd:YAG بیشتر برای پوست های تیره استفاده می شود. این تفاوت کاربردی به دلیل تفاوت خاصیت های فیزیکی لیزرها مثل فرکانس و طول موج است. لیزر روی فولیکول ها اثر می گذارد. لیزر حذف موهای زائد طوری طراحی شده است که باعث داغ شدن پیاز مو و آسیب دیدن فولیکول ها شود. فولیکول ها ارگان کوچکی درون پوست هستند که موهای بدن را می سازند. با آسیب دیدن فولیکول و پیاز مو رشد مو برای همیشه متوقف می شود.

لیزر آسیبی انتخابی وارد نمی کند. گرمای لیزر باعث آسیب دیدن و از کار افتادن فولیکول ها می شود اما این آسیب انتخابی است یعنی همزمان آسیبی به پوست و بافت های مجاور فولیکول وارد نمی شود. گاهی در اثر خطای اپراتور پوست آسیب می بیند. لیزر باعث کاهش دائمی موهای زائد می شود. این روش می تواند بین 70 تا 90 درصد موهای زائد را برای همیشه از بین ببرد. به همین علت لیزر باعث کاهش دائمی موهای زائد می شود و نه حذف دائمی موهای زائد، زیرا در یک دوره درمانی نمی توانیم 100 درصد موهای زائد را از بین ببریم ولی آن 70 تا 90 درصدی که حذف شدند هیچوقت رشد نخواهند کرد.

لیزر موهای زائد چیست ؟

لیزر موهای زائد چه کاربردی دارد ؟

لیزر موهای زائد را می توان در هر نقطه ای از بدن استفاده کرد. مراجعات برای لیزر بعضی از قسمت های بدن بیشتر است مثلا در خانم ها لیزر ناحیه بیکینی و تناسلی و لیزر موهای صورت شایع تر است. در آقایان لیزر موهای زائد زیر بغل، لیزر خط ریش، موهای کمر و پشت گردن بیشتر انجام می شود. روش لیزر به قدری انعطاف پذیر و سریع است که می توان در یک جلسه کل بدن را در مدت کمتر از یک ساعت لیزر کرد. منطقه تحت درمان هر چقدر که محدود یا وسیع باشد برای حذف یا کاهش موثر موهای زائد شما باید یک دوره درمانی را تکمیل کنید. این دوره شامل 4 تا 6 جلسه لیزر با فواصل 6 هفته است.

خطرات و عوارض لیزر : 

خطرات و عوارض لیزر زمانی اتفاق می افتد که دستگاه لیزر به دست فرد غیر متخصص یا در کلینیک هایی بدون نظارت پزشک یا با دستگاه های غیر استاندارد و بی کیفیت انجام شده باشد. لیزر موهای زائد اگر در شرایط استاندارد انجام شود هیچ خطر و عوارضی وحشتناکی ندارد. در ادامه با خطرات و عوارض لیزر آشنا می شوید :

لیزر سرطان‌زا نیست. پرتوهای نوری لیزر فقط باعث گرم شدن فولیکول‌های مو و از بین رفتنشان می‌شود. پرتوهایی مثل پرتوهای فرابنفش یا اشعه X به دلیل انرژی بسیار زیادی که دارند، باعث به وجود آمدن مولکول‌های سرطان‌زا مثل رادیکال‌های آزاد می‌شوند. برای همین به این پرتوها، یونیزان می‌گویند. لیزر پرتوی نوری است و خاصیت یونیزان ندارد. پس سرطان‌زا هم نیست. لیزر باعث نازایی نمی‌شود. آقایان و خانم‌هایی که ناحیه‌ی بیکینی را لیزر می‌کنند نگران این مسئله هستند. عمق نفوذ لیزر به پوست فقط در حد چند میلی‌متر است و هیچوقت به ارگان‌های جنسی شما مثل تخمدان یا بیضه نمی‌رسد که بخواهد آسیبی وارد کند.

لیزر آسیبی به پرده بکارت نمی‌زند. برای دختران جوان این شایعه بسیار نگران کننده است. ولی واقعیت این است که لیزر هیچوقت به پرده بکارت نزدیک نمی‌شود. لیزر به چشم آسیبی نمی‌زند. در جلسه لیزر به شما عینک مخصوص محافظتی داده می‌شود. برای اطمینان بیشتر ممکن است زیر عینک پارچه‌ای نیز قرار داده شود. ممکن است در طول لیزر درمانی چند فلش نور ببینید. این فلش‌ها به چشم آسیبی وارد نمی‌کنند. اما اگر اپراتور خطایی بکند و لیزر به طور مستقیم به شبکیه شما برخورد کند، احتمال آسیب وجود دارد. اگر بعد از لیزر دچار آبریزش، قرمزی و سوزش شدید حتماً برای بررسی بیشتر به پزشک متخصص چشم مراجعه کنید.

لیزر باعث به وجود آمدن رگ‌های واریسی نمی‌شود. همانطور که گفتیم لیزر فقط چند میلی‌متر به پوست نفوذ می‌کند و اصلاً به عروق و وریدهای پوستی نمی‌رسد که بخواهد تاثیری روی آن‌ها بگذارد. شاید لیزر با حذف موهای پا باعث دیده شدن رگ‌های واریسی شود ولی قطعاً باعث ایجاد شدن آن‌ها نمی‌شود.

برای کاهش خطرات و عوارض لیزر موهای زائد باید چه کاری انجام دهیم ؟

اولین قدم برای کاهش خطرات و عوارض لیزر موهای زائد پیدا کردن مرکز لیزر مناسب است. در ادامه به خصوصیات یک مرکز خوب برای لیزر موهای زائد می پردازیم :

  • اپراتورهای مرکز باید دانش و تجربه‌ی کافی کار با دستگاه‌های لیزر را داشته باشند.
  • تمامی خدمات لیزر باید زیر نظر پزشک متخصص باشد.
  • از لیزر مناسب با رنگ پوست شما استفاده شود. مثلاً الکساندرایت برای افراد دارای پوست تیره مناسب نیست.
  • دستگاه‌های مرکز لیزر جدید و به‌روز باشند. دستگاه‌های جدیدتر معمولاً موثرتر هستند.

دومین قدم رعایت توصیه های مراقبتی بعد از لیزر است. که در ادامه به آن ها آشنا می شویم :

  • بعد از لیزر نباید در معرض آفتاب مستقیم قرار بگیرید. باید وقتی از خانه بیرون می‌روید کرم ضد آفتاب بزنید و هر 2 ساعت کرم خود را تمدید کنید. همچنین تا زمان جلسه‌ی بعدی لیزر نباید آفتاب بگیرید، سولاریوم بروید یا از کرم‌های برنزه کننده استفاده کنید.
  • تا حداقل 12 ساعت بعد از لیزر موهای زائد نباید آرایش کنید. اگر واقعاً مجبور به آرایش هستید، می‌توانید 6 ساعت بعد از لیزر از پودرهای بسیار سبک استفاده کنید.
  • بعد از لیزر نباید از سایر روش‌های حذف موهای زائد مثل وکس یا بند انداختن استفاده کنید.
  • حداقل تا 2 روز بعد از لیزر از فعالیت ورزشی، حمام آب داغ، رفتن به جکوزی و سونا پرهیز کنید.
  • حداقل تا 3 روز بعد از لیزر از استفاده از اسکراب‌ها و مواردی مثل کیسه کشیدن پرهیز کنید.

برای کاهش خطرات و عوارض لیزر موهای زائد باید چه کاری انجام دهیم ؟

لیزر موهای زائد چقدر موثر است ؟

لیزر موهای زائد تنها راه حذف موهای زائد است. اگر لیزر به شکل صحیح یعنی با استفاده از دستگاه‌ها و برنامه‌ی درمانی مناسب انجام شود اثرات دائمی دارد. لیزر نمی‌تواند همه‌ی موهای زائد را از بین ببرد و ممکن است 10 تا 40 درصد موهای زائد بعد از اتمام دوره‌ی درمانی باقی بمانند. اثرات لیزر عبارتند از : 60 تا 90 درصد موهای زائد برای همیشه حذف می‌شوند؛ 10 تا 40 درصد موهای زائد باقی می‌مانند. این دو مورد برای بیشتر افرادی که می خواهند لیزر انجام دهند. عواملی هستند که روی نتیجه نهایی لیزر تاثیر می گذارند.

چرا نمی توان 100 درصد موهای زائد را از بین برد ؟

فولیکول‌ها برای ساخت هر تار مو باید از سه فاز عبور کنند. فولیکول در سه فاز این چرخه یک تار مو را می‌سازد و از دست می‌دهد. هر فولیکول از ابتدا و تا انتهای عمرش بارها این چرخه را طی می‌کند. سه فاز چرخه رشد مو عبارتند از : فاز رشد یا آناژن : 80 تا 90 درصد موهای زائد در آن واحد در این فاز قرار دارند. فولیکولی که در فاز آناژن به سر می‌برد در حال ساخت مو است و تار موی ساخته شده در فولیکول دارد رشد می‌کند؛ فاز موقت یا کاتاژن : در این مرحله رشد مو متوقف شده و ارتباط پیاز مو با فولیکول قطع می‌شود؛ فاز استراحت یا تلوژن : 10 تا 20 درصد موهای زائد در این مرحله قرار دارند. فولیکولی که در فاز استراحت قرار داشته باشد مویی نمی‌سازد.

لیزر موهای زائد تنها روی موهایی موثر است که در فاز رشد قرار دارند و چون در آن واحد همه موها در فاز رشد نیستند نمی‌تواند همه را از بین ببرد. برای بهبود  دوره‌های درمانی طولانی و فواصل بین جلسات زیاد است. به همین علت می‌توانیم بیشتر موهای زائد را حذف کنیم. عوامل دیگری هم هستند که نمی‌گذارند همه  موهای زائد را حذف کنیم مثلاً تغییرات هورمونی در بارداری یا بعد از یائسگی می‌توانند باعث فعال شدن برخی از فولیکول‌ هایی شوند که با لیزر آن‌ها را غیرفعال کرده‌ایم. بعضی فولیکول‌های بدن موهایی متفاوت تولید می‌کنند مثل موهای روشن‌تر، سفید رنگ، نازک و کرکی. لیزر روی این موارد بی‌اثر است. همین فولیکول‌ها امکان دارد در آینده موهای ضخیم و تیره بسازند.

اگر همه‌ی متغیرها را در نظر بگیریم می‌توانیم پیش‌بینی کنیم که با در دوره‌ی درمانی لیزر بین 60 تا 90 درصد موهای زائد بدن از بین می‌روند. به بیان بهتر می‌توان گفت که لیزر باعث کاهش دائمی موهای زائد می‌شود و نه حذف دائم موهای زائد.

آیا لیزر موهای زائد برای خانم باردار خطر دارد ؟

آیا لیزر موهای زائد برای خانم باردار خطر دارد ؟ لیزر موهای زائد روش بسیار ایمنی است اما بسیاری از پزشکان از خانم های باردار می خواهند که این کار را تا بعد از زایمان به تاخیر بیندازند. اطلاعت کمی در خصوص آسیب اشعه لیزر به جنین وجود دارد به همین خاطر استفاده از هر گونه روش های درمان با لیزر در دوران بارداری از سوی پزشک ممنوع می شود. در دستگاه های لیزر اصولا از اشعه های غیریونیزه استفاده می شود. استفاده از این روش باعث به وجود آوردن گرمای بسیار زیادی بر روی فولیکول های موهای زاید می شود تا این موها از ریشه از بین بروند. استفاده از این تکنیک باعث به وجود آمدن جهش سلولی در سلول های بدن نمی شود. این دسته اشعه لیزر تنها به اندازه چند میلی متر به درون پوست نفوذ می کند. البته با این وجود امکان دارد این اشعه های غیریونیزه توسط بافت های اطراف جذب شوند.

پزشکان از تاثیر گذاری این موارد بر روی نوزاد در شکم مادر اطمینان کافی ندارند. در بعضی از زنان باردار استفاده از لیزر برای از بین بردن موهای زائد می تواند باعث ایجاد درد های موضعی بر ناحیه  لیزر شده به وجود آید که متخصصان پوست از کرم های بی حس کننده استفاده می کنند. مصرف کرم های بی حس کننده توسط زنان باردار به دلیل جذب آن توسط پوست توصیه نمی شود. در دوران بارداری پوست شما بسیار حساس می شود و در نتیجه استفاده از لیزر موهای زائد امکان دارد باعث به وجود آمدن درد، خارش و دیگر مشکلات پوستی شود. تعداد و طول جلسات لیزر موهای زائد برای افراد باردار به چرخه رشد موهای آن ها بستگی دارد. اما به دلیل تغییر هورمونی در دوره بارداری، این مدت زمان این چرخه می تواند کوتاه شود و یا عواملی بر تحریک فولیکول های مو اثرگذار باشند. به همین دلیل ممکن است بعضی از زنان باردار شاهد رشد سریع و مجدد موهای زائد خود شوند.

یکی از دلایلی که استفاده از لیزر در دوران بارداری توصیه نمی شود این است که لیزر می تواند باعث انقباضات ماهیچه ها بشود مخصوصا وقتی بر روی شکم و ران ها انجام می شود. اندام هایی مثل سینه ها و ناحیه بیکینی در دوران بارداری و مخصوصا در ماه های آخر بسیار حساس می شوند و تحمل بیمار در حین لیزر موهای زائد بسیار کمتر از حالت عادی می شود. حساسیت بیش از حد پوست هم باعث عوارض و مشکلاتی مثل قرمزی و التهاب شدید پوست می شود. دراز کشیدن و یا نشستن در حین لیزر موهای زائد در دوران بارداری بسیار سخت است.

چرا باید لیزر موهای زائد در دوران بارداری را به تاخیر انداخت؟

در صورتی که شما نیز دوران بارداری خود را سپری می کنید، باید بدانید که دلایل زیادی وجود دارند که نباید از لیزر استفاده کنید. در این قسمت مهم ترین این عوامل شرح داده شده است:

  • بروز عوارض لیزر موهای زائد: در اطراف سینه و بیکینی در جلسات آخر برای خانم های باردار بسیار دردناک است. همچنین می تواند عوارضی مانند درد، تورم سوزش و قرمزی را به دنبال داشته باشد. با توجه به این که در این دوران آستانه تحمل خانم ها بسیار پایین می آید، بهتر است که لیزر موهای زائد را به بعد از این دوران موکول کنید.
  • تنظیم زمان بارداری با لیزر موهای زائد: لیزر موهای زائد درمانی است که حداقل به یک سال زمان نیاز دارد. در تمام طول این مدت، شما باید به صورت مداوم حداقل ماهی یک بار به کلینیک مراجعه داشته باشید. با توجه به این که انجام لیزر موهای زائد در جلسات آخر عوارض بیش تری را به همراه دارد و در این دوران نیز خانم های باردار باید به شدت از خود مراقبت کنند، لازم است که از انجام این امر خودداری کنید.
  • امواج لیزر: تاکنون بر روی هیچ یک از خانم های باردار، لیزر موهای زائد انجام نشده است. این یعنی ما هیچ آزمایش عملی که بر روی انسان انجام شده باشد نداریم. امواج لیزر تنها تا لایه هایی از پوست که فولیکول های مو در آن قرار گرفته اند نفوذ می کند. اما این امواج ممکن است برای جنین خطرناک باشد یا نه را نمی توان تضمین کرد. به همین دلیل لیزر در این دوران قابل اطمینان نیست.
  • عدم ثبات هورمون ها: در حقیقت، هورمون های خانم های باردار در سطح یکسانی قرار ندارند. در این دوران تغییرات هورمونی باعث تغییر در ملانین خون شده و رنگدانه های پوست را تیره تر می کنند. با توجه به این که انجام لیزر برای افراد با پوست های تیره، نتایج مطلوبی ندارد ممکن است تغییر در هورمون ها باعث قوی تر شدن فولیکول های مو شود. در حقیقت، تمام تغییرات غیر قابل پیش بینی در هورمون ها هستند که باعث می شوند لیزر کردن در دوران بارداری کار درستی نباشد. بعد از ثبات هورمون ها می توان برای انجام لیزر موهای زائد اقدام کرد.
  • استفاده از کرم بی حسی: در برخی از کلینیک ها دستگاه های لیزر موهای زائد فاقد خنک کننده هستند. به همین خاطر، ممکن است به ناچار از کرم بی حس کننده استفاده شود. این کرم ها ممکن است برای جنین بسیار خطرناک باشد.
  • نامرتب بودن سرعت رشد موهای زائد: در خانم های باردار به دلیل تغییرات هورمونی سرعت رشد موهای زائد کندتر و یا سریع تر از حالت ممکن است. پس بهتر است این کار را به ۶ ماه بعد از زایمان موکول کنید.
  • افزایش حساسیت پوست: با توجه به این که در دوران بارداری اندام ها ورم می کنند، پوست کشیده شده و حساس می شود. این کشیده شدن پوست و نازک شدن آن، تا حد زیادی احتمال بروز عوارض لیزر برای خانم های باردار را بیش تر می کند.

چه زمانی بعد از زایمان می توان لیزر موهای زائد را شروع کرد؟

در حقیقت، لیزر موهای زائد روشی کاملاً موثر و تقریباً دائمی برای از بین بردن موهای زائد است. زمانی که هورمون های بدن در حالت عادی نباشند ممکن است تاثیرات مطلوبی نداشته باشد. در صورتی که پزشک متخصص تشخیص دهد که موهای زائد بدن شما به دلیل اختلال در هورمون ها ضخیم شده و یا افزایش رشد داشته است، شما را به پزشک غدد معرفی می کند. البته در دوران بارداری را می گذرانید و یا به تازگی وارد دوران شیردهی شده اید لازم است تا تعادل کامل هورمون های بدن خود صبر کنید. اما به طور میانگین حدود ۶ ماه بعد از زایمان نیز طول می کشد. به یاد داشته باشید که اگر هورمون ها به صورت عادی ترشح نشوند لیزر موهای زائد نمی تواند نتیجه مطلوب و دلخواه شما را داشته باشد.

آیا لیزر موهای زائد برای خانم باردار خطر دارد ؟

بهترین راه ممکن برای حذف موهای زائد در دوران بارداری چیست؟

زمانی که دوران بارداری خود را سپری می کنید بهتر است جانب احتیاط را رعایت کرده و موهای زائد را با روش های کم خطرتر مانند تیغ اصلاح کنید. استفاده از سایر روش ها مانند اپیلاسیون، کرم های موبر و سایر روش های غیر معمول به هیچ عنوان برای خانم های باردار توصیه نمی شود. در صورتی که نگران رشد موهای زائد هستید قبل از استفاده از هر روشی به غیر از اصلاح با تیغ بهتر است با پزشک خود در این رابطه مشورت کنید.

با این که استفاده از کرم های موبر برای دوران بارداری بی خطر در نظر گرفته می شود. با این حال هیچ مطالعه ای در رابطه با بی خطر بودن مواد شیمیایی مانند پودر سولفید باریوم و تیوگلیکولیک اسید برای مادران و نوزاد ثابت نشده است. برای این که از بی خطر بودن این مواد در دوران بارداری اطمینان حاصل کنید بهتر است مانند سایر لوازم آرایشی آن ها را بر روی بخشی از پوست خود امتحان کنید. برخی از مواد شیمیایی زمانی که در معرض اکسیژن قرار می گیرند بوی متفاوتی از خود بر جای می گذارند که ممکن است برای شما ناخوشایند باشند. در موارد نادر ممکن است این مواد باعث ایجاد واکنش آلرژیک در شما شود.

اگرچه اپیلاسیون نیز می تواند به عنوان یکی از گزینه های حذف موهای زائد برای مدت طولانی تر باشد ولی با این حال به یاد داشته باشید که پوست شما بسیار حساس شده است و ممکن است نسبت به حالت عادی، پاسخ متفاوت با اپیلاسیون دهد. به همین خاطر، یک لوسیون ضدعفونی کننده و با کیفیت را برای استفاده قبل و بعد از اپیلاسیون خود انتخاب کنید. استفاده از این لوسیون ها قبل از اپیلاسیون می تواند سوزش و درد حاصل از آن را تا میزان زیادی کم کند.

کلام آخر

قبل از انجام لیزر سعی کنید بهترین کلینیک و با تجربه ترین پزشک را انتخاب کنید و با آگاهی کامل دست به انجام لیزر بزنید. ممنون از اینکه تا ادامه مقاله همراه ما بودید. نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.

امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره رایگان (کلیک کنید)